SLB GROUP is een nieuwe lascertificering rijker

Om onze opdrachtgevers zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn, staan we bij SLB GROUP voor een brede inzetbaarheid en hoge vakbekwaamheid van onze medewerkers. Daarom zijn we dit voorjaar gestart met een traject voor de certificeringen NEN-EN-ISO 15614-6 en NEN-EN-ISO 9606-3 voor het lassen van koper -nikkellegeringen Deze kwalificaties werden begin mei glansrijk binnengehaald. Om deze lasexpertise ook wereldwijd toe te kunnen passen, behaalden we tegelijkertijd de certificering ASME IX.

 

Een nieuwe opdracht vormde de aanleiding voor het lascertificeringstraject bij SLB GROUP. “We kregen een aanvraag voor het lassen van cunifer, dat de naam dankt aan de voornaamste elementen waaruit het is opgebouwd: koper, nikkel en ijzer. Vanwege de hoge corrosieweerstand wordt dit materiaal met name toegepast in systemen die in contact komen met brak- en zeewater, denk aan marine en off-shore toepassingen.” legt productiemanager Henk van der Veen van SLB GROUP uit. “Het is lastig materiaal om te lassen , waarbij poreusheid altijd op de loer ligt. Daardoor is het belangrijk een vastgestelde procedure te volgen. Hoewel we hiermee al veel ervaring hebben, was dit nog niet vastgelegd in een certificering. Een logische keuze om voor een certificeringstraject te gaan. Tegelijkertijd kunnen we met deze certificaten ook voor andere opdrachtgevers de kwaliteit garanderen van het werk dat we afleveren.”

 

Een van de weinige bedrijven in Nederland

Het lassen van cunifer[RT1]  valt onder de kwalificatie NEN-EN-ISO 15614-6. Elektrolas lastechniek nam de toetsing af onder supervisie van Lloyds. Nu de lasproeven door Element beoordeeld zijn en goedgekeurd voldoen we aan de kwalificaties NEN-EN-ISO 9606-3, NEN-EN-ISO 15614-6 en ASME IX”, vertelt Henk. “Daar zijn we trots op. Extra mooi is dat we hiermee in Nederland slechts een van de weinige bedrijven zijn die deze kwalificaties bezitten en dit specifieke laswerk mogen uitvoeren.”

 

Variatie en uitdaging

Nu de lascertificeringen zijn binnengehaald, is SLB GROUP alweer bezig met de volgende stappen. Henk: “Onze eerste lasser is nu gecertificeerd voor cunifer. Momenteel bieden we nog meer collega’s de kans om laskwalificatie te behalen. Zo borgen we onze kennis en kunnen we onze klanten nog sneller van dienst zijn.” Ook op het vlak van aluminium lassen worden stappen gezet. “ De lasmethodekwalificatie LMK/WPQR voor aluminium  hebben we als bedrijf al geruime tijd op zak, echter zullen we meer lasser  opnieuw moeten laten certificeren, vertelt Henk. Volgens de productiemanager is het ook voor de medewerkers fijn om meerdere gecertificeerde lassers te hebben , zodat het repeterende werk ook bij meerdere personen kan worden weggelegd en de druk niet altijd op een zelfde persoon ligt . “Zij krijgen de mogelijkheid om zich verder te ontwikkelen bij SLB GROUP en met opdrachten met nóg meer variatie en uitdaging aan de slag te gaan.”

Wereldspelers nog beter maken

Onze bedrijven zijn actief in het hart van de Nederlandse agro- en foodindustrie. Een industrie die internationaal gezien een toppositie vervult. Wist u bijvoorbeeld dat Nederland wereldwijd de tweede exporteur is op het gebied van agro en food? En dat we de derde grootste exporteur zijn van machines voor de foodindustrie? 20% van het bruto binnenlands product wordt verdiend met agro en food. Bij de SLB GROUP hebben we een duidelijke missie: de vooruitstrevende wereldspelers in deze industrie nóg beter maken.