SLB Group breidt haar expertise uit met superduplex certificeringen en een interne visueel lasinspect

Kennis, opleiding en vakmanschap staat bij de SLB Group hoog in het vaandel, en daar blijven we in investeren. Dit keer door 10 lasspecialisten te certificeren voor het lassen van Superduplex leiding werk  en daarbij nog een van de specialisten een theoretische cursus visueel lasinspectie af te laten nemen. 

Superduplex lassen

Voor een klant die actief is in de offshore industrie is het van groot belang te weten met welke materialen je welke producten kunt realiseren. Superduplex 1.4410 is een materiaalsoort die tot wel twee keer sterker is dan het veel gebruikte RVS316. De hoge corrosiebestendigheid is belangrijk voor installaties die gebruikt worden bij de uitdagende omstandigheden in de offshore. Het kan namelijk goed tegen de combinatie van zeewater en hitte.

Het was een uitdagende certificering. Allereerst is er een lasmethodekwalificatie (LMK) afgenomen, waarmee bepaald wordt welke parameters gebruikt gaan worden bij een bepaalde las. Vervolgens moet een lasser nog aantonen dat hij de lasmethode goed beheerst, dit is de laskwalificatie.

De examenstukken worden eerst visueel gecontroleerd door middel van röntgenapparatuur. Via deze foto’s kan er gecontroleerd worden op inwendige scheurtjes en zwakheden.  Vervolgens ondergaat het een destructieve test. Er wordt gecontroleerd bij of de materiaal structuur nog goed is, het een homogene las is en bij welke krachten het examenstuk breekt.

Doordat de expertise al erg hoog ligt bij SLB Group zijn alle 10 de lasspecialisten in één keer geslaagd voor de certificering.

 

Visueel lasinspecteur 

Daarbij is een van de lasspecialisten, Ferdy Lossow, geslaagd als visueel lasinspecteur. Door intern een controleur te hebben kan de kwaliteit van de producten gewaarborgd worden op de eisen van de klant. Hierdoor kunnen fouten eerder worden onderschept, opgelost en verbeterd. Daarbij is het een mooie kans om te verbreden in de kennis, perspectief en het werkgebied. “Je krijgt een andere, professionelere kijk op al het laswerk dat gemaakt wordt.” aldus Ferdy. 

 

Certificering 

Het is belangrijk voor een bedrijf als SLB Group om te blijven investeren en innoveren wat betreft specialisatie en materiaalkunde. Deze certificering was een vereiste van een nieuwe klant. Deze klant maakt skids voor de reiniging van uitlaatgassen van olietankers. Sinds 2020 is er een wet aangenomen die de toegestane zwaveldioxide emissie voor schepen flink teruggeschroefd. 

Met deze klant gaan we een samenwerking aan waarvoor SLB Group tot eind 2021 enige leverancier is. Via deze mooie opdrachtenreeks dragen we ook bij aan een stukje milieu verbetering.  

Wereldspelers nog beter maken

Onze bedrijven zijn actief in het hart van de Nederlandse agro- en foodindustrie. Een industrie die internationaal gezien een toppositie vervult. Wist u bijvoorbeeld dat Nederland wereldwijd de tweede exporteur is op het gebied van agro en food? En dat we de derde grootste exporteur zijn van machines voor de foodindustrie? 20% van het bruto binnenlands product wordt verdiend met agro en food. Bij de SLB GROUP hebben we een duidelijke missie: de vooruitstrevende wereldspelers in deze industrie nóg beter maken.