RIJKERS levert volautomatische procesinstallatie aan Filoform

Filoform opende in Geldermalsen een modern bedrijfspand met de nieuwste technieken op het gebied van duurzaamheid en een state-of-the-art productie- en R&D-faciliteit. In het voortraject werd het team van RIJKERS ingeschakeld voor een van onze specialismen: het engineeren en turnkey opleveren van de complete procesinstallatie, inclusief leidingwerk en besturing. Met een proactieve houding en verregaand meedenken maakten wij voor de klant het verschil.

Voor Filoform was het ontwerpen en bouwen van de nieuwe productielijn voor kunsthars een grote stap om van handmatig mengen en doseren te groeien naar een volautomatische installatie en een vervijfvoudiging van de batchgrootte. Wij werden ingeschakeld vanwege onze betrouwbaarheid, expertise en oplossingsgerichte werkwijze. En vanwege onze ruime ervaring met de handling van krijtsoorten en PMDI-verharders. In het voortraject overtuigden we Filoform door actief informatie en kennis te delen. Niet door simpelweg de vraag van de klant, maar de wens erachter te beantwoorden. Zo adviseerden we een zuigtransportsysteem in plaats van schroeftransport. Door deze oplossing behoren de stofproblemen bij Filoform voortaan tot het verleden. Ook plaatsten we een extra droger in de vulleiding om overtollig vocht uit het product te halen.

Eén uniform mengproces
Een andere complexe uitdaging die Filoform aan ons voorlegde ging om het transporteren en wegen van het zeer lichte poeder Aerosil. In tegenstelling tot andere partijen lukte het ons wél om een gevoelig weegsysteem te creëren met een doseernauwkeurigheid tussen de 0,1 en 0,5 kilogram, terwijl het product een stortgewicht heeft van 70 kg/m³. En dat op hetzelfde weegsysteem dat ook producten weegt die tien keer zo zwaar zijn. Filoform was positief verrast door dit resultaat en kan het productaanbod succesvol uitbreiden. Via één uniform mengproces produceert Filoform nu verschillende recepten met totaal andere eigenschappen op het vlak van samenstelling en viscositeit.

Soepel traject
Filoform produceert verschillende soorten kunstharsen voor het perfect afdichten en isoleren van kabelmoffen voor kabel-, glasvezel- en utiliteitsnetwerken. In de mengafdeling draait de nieuwe productielijn al volop en de eerste ervaringen zijn positief. “Natuurlijk hebben we wel een paar kleine storingen gehad, maar die zijn goed opgelost”, vertelt managing director Alexander van Citters. “Je ziet dat de praktijk vaak net even anders uitpakt dan gedacht. Sowieso is de samenwerking in het hele traject soepel en in een prettige sfeer verlopen. We merken steeds weer dat de vakmensen van RIJKERS onze wensen goed aanvullen. Niet voor niets ligt de volgende opdracht ook al bij RIJKERS. Daarbij draait het om het integreren van onderdelen uit onze oude lijn in de nieuwe productieomgeving. Zo zijn we nog flexibeler in het maken van recepturen die aan onze eisen voldoen.”

Benieuwd naar alle werkzaamheden die we voor Filoform hebben verricht en de bijzondere eigenschappen van deze volautomatische procesinstallatie? Bekijk dan onze uitgebreide case.

Wereldspelers nog beter maken

Onze bedrijven zijn actief in het hart van de Nederlandse agro- en foodindustrie. Een industrie die internationaal gezien een toppositie vervult. Wist u bijvoorbeeld dat Nederland wereldwijd de tweede exporteur is op het gebied van agro en food? En dat we de derde grootste exporteur zijn van machines voor de foodindustrie? 20% van het bruto binnenlands product wordt verdiend met agro en food. Bij de SLB GROUP hebben we een duidelijke missie: de vooruitstrevende wereldspelers in deze industrie nóg beter maken.