RIJKERS draagt bij aan drinkwatervoorziening Saoedi-Arabië

Voor een ontziltingsinstallatie aan de Rode Zee in Saoedi-Arabië, leverde RIJKERS, onderdeel van de SLB GROUP, een kalkmelkaanmaak- en doseerinstallatie. In het Midden-Oosten vormt zeewater een van de belangrijkste bronnen van drinkwater. Nadat het zeewater via een zuiveringsproces van het zout is ontdaan, moet dit gedemineraliseerde water aanharden. Hiervoor wordt kalkmelk toegevoegd, die met koolzuurgas wordt omgezet in calciumcarbonaat.

Het verwerkingsproces
Bij de ontziltingsinstallatie in de industriestad Yanbu wordt kalkmelk ter plekke aangemaakt op basis van gebluste kalk. Allebei gevaarlijke stoffen met enkele vervelende eigenschappen. Voor het verwerkingsproces leverde RIJKERS een aanmaak- en doseerskid. De kalkmelk wordt door een ringleiding van de aanmaakskid naar de doseerskid gepompt en via een aftakking gedoseerd op de hoofdwaterleiding. Een nauwkeurig proces, waarbij een pH-meter de zuurgraad meet en zo voortdurend de juiste doseerhoeveelheid controleert.

Strengste voorwaarden
De aanmaak- en doseerinstallatie is inmiddels gekoppeld aan de kalkopslagsilo, gebouwd door een lokale toeleverancier. Wanneer ABB de procesbesturing in het DCS-systeem afrondt, is de complete kalkmelkinstallatie klaar voor gebruik. Vanaf dan geniet de plaatselijke bevolking van een heerlijk glas water dat aan de strengste voorwaarden voldoet. Net zoals in Nederland. Alleen gebruiken we hier de kalkmelk juist om water te ontdoen van calciumcarbonaat. Een omgekeerd proces, maar met hetzelfde resultaat: drinkwater van de hoogste kwaliteit!

Wereldspelers nog beter maken

Onze bedrijven zijn actief in het hart van de Nederlandse agro- en foodindustrie. Een industrie die internationaal gezien een toppositie vervult. Wist u bijvoorbeeld dat Nederland wereldwijd de tweede exporteur is op het gebied van agro en food? En dat we de derde grootste exporteur zijn van machines voor de foodindustrie? 20% van het bruto binnenlands product wordt verdiend met agro en food. Bij de SLB GROUP hebben we een duidelijke missie: de vooruitstrevende wereldspelers in deze industrie nóg beter maken.